VALIKKO

MAKSAMINEN


LAHJAKORTTI


VIINIPULLONAVAAJA

VIINIKARAHVI

VIINITELINE

OSTA LISÄHYLLYJÄ

TUULETUSRITILÄ

TUOTEMERKKIMME


Osto-opas


Tervetuloa osto-oppaaseemme. Tässä yritämme yksinkertaisella tavalla selittää, mitä voi olla hyvä ottaa huomioon, jos aiot ostaa viinikaapin tai viinien varastointikaapin. Tästä voit lukea lisää erilaisista viinikaapeista, viidestä kultaisesta säännöstä viinien varastoinnissa, sopivista tarjoilulämpötiloista ym.


5 kultaista sääntöä viinien varastoinnissa

regler för vinförvaring

1. Muuttumaton lämpötila

Viinin ikäännyttämisessä ja varastoinnissa täytyy lämpötilan olla koko ajan 12 astetta, sillä tällöin viini voi parhaiten. Vaihtelut 10-14 asteen välillä ovat hyväksyttäviä. Viinin tarjoilussa ovat kuitenkin kysymyksessä aivan toiset lämpötilat, ja silloin voi olla hyvä, jos viinikaapissa on useita eri lämpötila-alueita.

2. Ei tärinää

Tärinä on vahingollista viineille ja sen vuoksi se halutaan minimoida. Puuhyllyt vähentävät tärinää paremmin kuin metalliset ja ovat siksi suositeltavia. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että kompressorissa on vaimennin, joka tekee sen tärinättömäksi. Tarjoiluviinikaapeissa ei tämä ole kuitenkaan yhtä tärkeää.

3. Ei valoa

Valo nopeuttaa viinien kypsymisprosessia väärällä tavalla. Sen vuoksi aidossa viinin varastointikaapissa on aina vankka ovi. Jos välttämättä haluaa käyttää lasiovea ulkonäön vuoksi, täytyy sen olla UV-suojattu, mutta oikea viiniasiantuntija käyttää kokonaan umpinaista ovea. Valoa sisäpuolella, jollainen on esimerkiksi jääkaapeissa, tulisi kokonaan välttää. Led-valo on kuitenkin hyväksyttävä viinikaapissakin.

4. Ei hajua

Korkki muuttuu usein huonommaksi vuosien saatossa ja laskee tällöin hajua pullon sisään. Sen vuoksi on tärkeää, että viinikaapin ilma pidetään puhtaana ja hajuttomana. Se käy parhaiten käyttämällä aktiivihiilisuodatinta, mutta hyvä ilmankierto voi myös olla sopiva ratkaisu.

5. Sopiva kosteus

Viinin bouquet tulee kypsytysprosessissa, jonka täytyy olla hajuton. Jotta korkki ei kuivuisi ja alkaisi päästää ilmaa sisään, on tärkeää, että viini pidetään yli 50 % kosteudessa. Aidon viinikellarin kosteus on aina 50–75 %, sillä korkeampi kosteustaso voi vahingoittaa viinipullojen etikettejä. Hyvin harvat viinikaapit tänä päivänä huolehtivat ilmankosteudesta oikealla tavalla. Useimmiten vaaditaan viinien varastointikaappiin investoimista juuri tämän takia.


Tarjoilulämpötila ja varastointilämpötila

On hyvin tavallista, että sekoitetaan käsitteet tarjoilulämpötila ja varastointilämpötila. Varastointilämpötila on se lämpötila, jossa viini voi parhaiten pidemmän ajan. Se on sama kaikille viineille, tarkemmin sanottuna 12 astetta, mutta vaihtelut 10-14 asteen välillä ovat hyväksyttäviä. Tarjoilulämpötila on se lämpötila, jossa viini maistuu parhaalta. Se vaihtelee erittäin paljon eri viinien välillä ja on hyvin yksilöllistä. Saadaksesi hieman lisätietoja tästä, voit katsoa alla olevaa taulukkoa:


5 erityyppistä viinikaappia

Tarjoiluviinikaappi

Jos haluat viinikaapin voidaksesi tarjoilla viinin oikeassa lämpötilassa, sinun tulee hankkia tarjoiluviinikaappi. Sellaisessa viinikaapissa ei kuitenkaan tule säilyttää viinejä pidempiä aikoja. Tällöin ei tarvitse myöskään ottaa täysin huomioon viittä kultaista sääntöä. Tärkeintä on, että lämpötila ei vaihtele ja että tärinätaso on alhainen.

Viinien varastointikaappi

Kaikki kunnia viinikaapeille, mutta jos todella haluat oikean varastointikaapin, jossa viinit kestävät pidempää säilytystä ja joka toimii periaatteessa aivan kuten viinikellari, on sinun parasta hankkia viinien varastointikaappi. Aito viinien varastointikaappi ottaa täysin huomioon kaikki 5 kultaista sääntöä: tasainen lämpötila (12 astetta), ei hajua (aktiivihiilisuodatin), ei tärinää (tärinätön kompressori), ei valoa (umpiovi), sopiva kosteus (laavakivet, vesitankki, mahdollisuus kosteuden lukemiseen).

Viinien varastointikaappi monikäyttöön

Niille, jotka haluavat kaapin sekä varastointiin että tarjoiluun, suosittelemme viinikaappia monikäyttöön. Niissä on mahdollisuus useampaan lämpötila-alueeseen. Usein ne hyödyntävät sitä, että kaapin alaosassa on kylmempää kuin yläosassa. Usein monikäyttöön tarkoitetuissa viinikaapeissa on lasiovi UV-suojatulla lasilla, mikä huonontaa pitkäaikaisvarastointia hieman, mutta on silti aivan ok.

Vapaastiseisova viinikaappi

Tavallisin ja yksinkertaisin viinikaappi on vapaastiseisova. Vapaastiseisova viinikaappi sijoitetaan mieluiten tilaan, jossa lämpö viinikaapista voi kiertää oikealla tavalla - ei siis sisäänrakennettu. Ilman, joka lähtee viinikaapista, täytyy nimittäin pystyä poistumaan ulos huoneeseen.

Integroitava viinikaappi

Integroitavia viinikaappeja on kahta eri tyyppiä. Ne, jotka on suunniteltu laitettavaksi keittiön työtason alle ja joissa on poistoilmapuhallin sokkelin alla, ja ne, jotka ovat täysin integroitavissa. Yksinkertainen variantti on se, joka asennetaan työtason alle. Niissä on eri leveyksiä ja useimmiten ne vain työnnetään työtason alle ja voidaan sen jälkeen käynnistää. Suosittelemme kuitenkin sijoittamaan hyvämaineiseen tuotemerkkiin, sillä markkinoilla on monia arveluttavia variantteja, jotka eivät välttämättä täytä vaatimuksia. Täysin integroitavat asennetaan useimmiten uusiin keittiöihin ja ne vaativat, että niiden taakse ja alle jätetään vähän tyhjää tilaa. Tyylikkäin ja eksklusiivisin on ehdottomasti täysin integroitava variantti.

Sisäänrakennettavan viinikaapin asentaminen

Jos aiotte upottaa viinikaapin kalusteisiin, suosittelemme, että hankitte siihen tarkoitetun kaapin. Varmistakaa, että sana ”sisäänrakennettava” tai "integroitava" löytyy joko tuotenimestä tai kuvauksesta ja valitkaa ennen kaikkea merkki, johon voitte luottaa! Näin vältytte asentamasta viinikaappia, joka menee rikki 2 kuukauden kuluttua. Jos vapaastiseisova viinikaappi integroidaan, suosittelemme, että se sijoitetaan niin, että sen yksi sivu on täysin vapaana ja että kaikilla muilla sivuilla on vähintään 10 cm ilmarako.


Kuinka paljon tilaa tarvitaan kaapin ympärillä?

Täysin sisäänrakennettavat viinikaapit eivät tarvitse ollenkaan tilaa sivuilla (mielellään kuitenkin hieman tilaa takana). Vapaastiseisoville viinikaapeille suosittelevat toimittajat (jotta takuu olisi voimassa), että kaapilla on 10 cm ilmarako joka puolella, ylikuormituksen välttämiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Jos vapaasti seisova viinikaappi integroidaan, suosittelemme, että sen yksi sivu on aivan vapaasti ja kaikilla muilla sivuilla on vähintään 10 cm ilmarako.


Kuinka iso merkitys tuotemerkillä on?

On olemassa tuotteita, joissa tuotemerkillä on vähäisempi merkitys, mutta kun kyseessä ovat viinikaapit, on tärkeää sijoittaa hyvämaineiseen merkkiin, joka kestää. Monet tuotemerkit valmistavat viinikaappeja sivutuotteena, eivätkä näin ollen ole todella päteviä tällä alalla. Voi helposti käydä niin, että ostetaan jääkaappi, joka on viinikaapin näköinen. Monilla valmistajilla on nimittäin tänä päivänä jääkaappi päätuotteenaan, ja he muokkaavat tuotteitaan niin, että ne ikään kuin näyttävät viinikaapeilta. Voimme lämpimästi suositella ranskalaisia tuotemerkkejä Artevino ja mQuvée, jotka valmistavat ainoastaan viinikaappeja ja viinien varastointikaappeja.


Kuinka suuri viinikaappi tarvitaan?

Jos haluat varastoida viinejä, voit nopeasti saada kokoon useampia pulloja kuin luuletkaan. Muista, että tämä on pitkän tähtäimen projekti, ja jos haluat kuusi pulloa jokaista laatua, kasvaa niiden lukumäärä nopeasti. Meidän vinkkimme on se, että sinun kannattaa ostaa vähän suurempi kaappi kuin mitä olit ajatellut, jos sinulla on tilaa sille.


Miten pullokapasiteetti mitataan?

Kapasiteettimerkinnät, joita annetaan erityyppisille viinien varastointikaapeille/viinikaapeille, annetaan informaatiotarkoituksessa. Ne tulevat auttamaan sinua tekemään valintasi toiveidesi ja käytettävissäsi olevan tilan mukaan. Nämä kapasiteetit perustuvat standardipulloon, tyyppi "Bordeaux 75cl tradition". Todellisuudessa tulet todennäköisesti keräämään erimallisia ja erikokoisia pulloja. Käytännöllisistä syistä on todennäköistä olettaa, että tulet viinikellarisi pullomäärällä, joka on hieman alle maksimikapasiteetin. Esimerkiksi, jos viinikellari on täynnä ainoastaan Bourgogne-pulloja, on tilaa enää noin 30% pienemmälle pullomäärälle alkuperäiseen, Bordeuax-pullojen mukaan laskettavaan, lukumäärään verrattuna. Toinen merkittävä vaikutus on viinikellarin hyllyjen lukumäärällä: yksi lisähylly merkitsee sitä, että menetetään yksi kerros pulloja tai jopa kaksi kerrosta… Älkää myöskään säikähtäkö sitä, että viinien varastointikaapissa tai monikäyttöön tarkoitetussa viinikaapissa on hakemaanne paljon suurempi kapasiteetti. Eihän sitä tarvitse heti täyttää kokonaan! On suositeltavaa (pitkän kokemuksen perusteella), että sijoitatte suunnilleen kaksi kertaa suurempaan kapasiteettiin kuin mitä tarvitsette juuri nyt. Näin annatte itsellenne mahdollisuuden laajentaa viinikiinnostustanne ajan mittaan. Ottakaa huomioon myös se, ettette todennäköisesti saa mahtumaan yhtä montaa pulloa, kuin mitä maksimikapasiteetti ilmoittaa.


Kuinka hiljainen viinikaapin tulisi olla?

Jos aiot sijoittaa viinikaappisi huoneeseen, jossa oleskelet usein, on tietenkin tärkeää ajatella äänitasoa. Tämä mitataan desibeleinä ja se on ilmoitettu jokaisessa mallissa. Noin 40 dB on normaalia viinikaapeille. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jäähdytyslaitteet pitävät hieman ääntä, sillä kompressorin täytyy työskennellä säännöllisin väliajoin, joten kaapista ei voida tehdä täysin äänetöntä.


Mitä ominaisuuksia viinikaapillani tulee olla?

Kaikkein tärkeintä on tietenkin, että viinikaappi pitää yllä tasaisen lämpötilan – tämän kaikki kaappimme tekevät. Lisäksi viinikaapin tulee olla hajuton, mikä voidaan saada aikaan ilmankierrolla tai parhaassa tapauksessa aktiivihiilisuodattimella. On myös erittäin tärkeää, että viinit säilytetään tärinättömässä tilassa. Yksikään luotettava viinikaappien valmistaja ei valmista viinikaappeja, jotka tärisevät, mutta jos haluat olla asiasta satavarma, varmista, että kaapin hyllyt ovat puuta. Se vaimentaa mahdolliset pienet tärinät, joita saattaa esiintyä. On tietenkin mukavaa, että viinikaapissa on ovi ulos, mutta ovi laskee tietysti myös valoa sisään. On tietenkin mukavaa, että viinikaapissa on läpinäkyvä ovi, mutta tällainen ovi laskee tietysti myös valoa sisään. On olemassa eri tapoja ratkaista tämä ongelma – yleisimpinä ratkaisuina ovat sävytetty lasi tai UV-käsitelty lasi ovessa. Täysin umpinainen ovi on kuitenkin kaikkein paras vaihtoehto.


Mihin voin sijoittaa viinikaappini?

Viinikaapin tulee olla huoneessa, jossa on sisäilmasto, toisin sanoen paikassa, jossa lämpötila on yli 15 astetta, tai kaappi ei muuten toimi. Lämpötilavaihtelut eivät mielellään saa olla voimakkaita. On kuitenkin olemassa viinien varastointikaappeja, joissa on talvitoiminto, minkä ansiosta niitä voidaan säilyttää kylmemmässä lämpötilassa (jopa +-0 asteessa). Sellaisen viinien varastointikaapin kanssa voi olla huoletta, vaikka sitä säilytettäisiin autotallissa tai kellarissa. Jos viinikaappi on märkätiloissa (esimerkiksi pesukoneen vieressä), voi se joskus saada kosteutta itseensä ympäröivästä, märästä ilmasta. Tällöin viinikaapin sisäpinnat kostuvat. Voit kuitenkin myös tässä tapauksessa olla huoletta, jos kaapissasi on talvitoiminto. Nämä laitteet toimivat joka tapauksessa!


Mitkä äänet ovat normaaleja viinien varastointikaapeille ja viinikaapeille?

Ääni on hyvin subjektiivinen käsite. Toiset kokevat tietyt äänet erittäin häiritsevinä, kun samat äänet voivat olla toisille täysin normaaleja. On hyvin yleistä, että uudet äänet koetaan aluksi voimakkaampina kuin mitä ne ovat – mutta niihin tottuu vähitellen. Voi olla kuitenkin hyvä tietää, mitkä äänet ovat normaaleja, jotta välttyy olemasta huolissaan siitä, että jotakin on vialla. Viinien varastointikaapissa on kaksi pääasiallista ääntä. Toinen tulee kompressorista, joka käynnistyy tasaisin väliajoin. Yleensä alhainen humiseva ääni. Toinen tulee höyrystimestä ja se muistuttaa sukellusveneen ääntä. Sen voimakkuus voi vaihdella vähän. Myös sisäänrakennettavissa viinikaapeissa on kahdentyyppisiä ääniä, mutta ne tulevat lähinnä kompressorista ja tuulettimesta, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että viinikaappi hengittää. Tuuletin, joka myös antaa viineille hyvän, hajuttoman ympäristön, käynnistyy melko usein. Se on aivan normaalia. Vapaastiseisovissa viinikaapeissa on useimmiten vain kompressori, joka pitää ääntä.

Symbolit helpottavat oikean tuotteen löytämisessä!

Viinikaappikauppa.fi fi helpottaa oikeanlaisen viinikaapin ja varastointikaapin etsintää symboleiden avulla. Symbolit kertovat tuotteiden eri ominaisuuksista, jotta sinä kuluttajana löytäisit helposti tarvitsemasi tuotteidemme joukosta. Jos esimerkiksi etsit tuotetta, jossa on energialuokka A tai 2 lämpötila-aluetta, symbolit johdattavat sinut oikeille poluille.

Kultakin tuotesivulta löytyy symboliselite (kuva), joka kartoittaa kaikki viinikaappeihin ja viinin varastointikaappeihin liittyvät symbolit. Symboliselite (kuva) ei näytä tuotekohtaisia ominaisuuksia, vaan sen sijaan ne esitellään tuoteselosteessa.


Symbolien: Energy class A Symbolien: Energy class A+ Symbolien: Built-in unit Symbolien: Freestanding Unit Symbolien: Integrated unit Symbolien: Lock Symbolien: Low Noise Design Symbolien: Made in Europe Symbolien: Mono Temp Symbolien: Multi Temp Symbolien: Two Tempzones Symbolien: Winestorage technology

ASIAKASPALVELU

Ma-Pe 10:00-18:00

OSTO-OPAS